De ce deschide Germania usile imigrantilor din afara UE

Guvernul de la Berlin urmeaza sa ia o decizie cu privire la o propunere de relaxare a legislatiei privind imigratia, cu obiectivul de a facilita accesul lucratorilor calificati din afara Uniunii Europene care doresc sa vina in Germania, tara ce se confrunta cu o criza a fortei de munca specializate.

Germania a primit in ultimii ani peste un milion de solicitanti de azil, dar putini dintre ei au reusit sa se integreze, intrucat le lipsesc calificarile cerute pe piata muncii, majoritatea neavand de fapt nicio calificare, iar necunoasterea limbii germane este de asemenea un obstacol important care ingreuneaza integrarea lor.

Pe de alta parte, politica usilor deschise fata de refugiati, promovata de cancelarul Angela Merkel, a alimentat sentimentele anti-imigratie si a condus la cresterea popularitatii formatiunii de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

In acest context social, adoptarea unor noi masuri de relaxare a conditiilor privind imigratia ar putea fi o decizie sensibila, dar Executivul de la Berlin o are in vedere ca solutie in fata deficitului de forta de munca.

Conform statisticilor oficiale, in prezent circa 1,2 milioane de locuri de munca sunt vacante in Germania, iar dificultatea de a gasi lucratori calificati si numarul mic al tinerilor dispusi sa urmeze programe indelungate de pregatire profesionala provoaca mari ingrijorari mediului de afaceri din cea mai mare economie a Europei.

Masurile preconizate se adreseaza in special lucratorilor veniti din afara UE, intrucat cei comunitari beneficiaza oricum de libertatea de circulatie a fortei de munca.

„Vom ajusta conceptul Guvernului federal privind munca specializata si ne vom concentra pe trei zone: potentialul de lucratori calificati pe plan intern, european si international”, mentioneaza ministrul de Interne Horst Seehofer intr-un document elaborat de Guvernul de la Berlin si consultat de agentia Reuters.

Seehofer, liderul Uniunii Crestin-Sociale (CSU), formatiunea bavareza sora a Uniunii Crestin-Sociale (CDU) a cancelarului Angela Merkel, s-a disociat de aceasta din urma si a adoptat o linie dura impotriva politicii de primire a migrantilor. El a promis luna trecuta ca pana in toamna va propune un proiect de lege privind migratia lucratorilor specializati.

In documentul consultat de Reuters se mai mentioneaza ca Guvernul nu va mai insista ca la angajare societatile sa dea prioritate cetatenilor germani in fata celor extracomunitari.

In plus, absolventii si lucratorii specializati din afara UE vor avea posibilitatea de a sta in Germania un anumit interval de timp pentru a-si cauta un loc de munca, daca indeplinesc unele conditii de calificare si de cunoastere a limbii germane. Ei nu vor putea beneficia in acest interval de timp de accesul la sistemul german de asistenta sociala, dar vor putea sa se angajeze pe posturi pentru care sunt supracalificati pentru a putea astfel sa se intretina.

De asemenea, conform proiectului avut in vedere, vor fi simplificate procedurile de recunoastere a calificarilor in Germania, iar Guvernul de la Berlin va putea intreprinde campanii publicitare in unele tari din afara UE pentru a atrage lucratorii de care economia germana are nevoie.

Comentarii

Comentarii

Distribuie pe:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.